Kellogg’s stopt met gruwelijke dierproeven voor cornflakes
Na elf jaar van uitgebreide discussies tussen PETA en ‘s werelds toonaangevende graanproducent, heeft Kellogg Company een nieuw wereldwijd beleid aangenomen.
Het nieuwe beleid, dat vorige week werd afgerond, verbiedt het uitvoeren, financieren, ondersteunen en goedkeuren van dierproeven.Deze praktijk heeft het bedrijf bijna 65 jaar gevolgd.
“De wereldwijde voedingsindustrie erkent dat geen enkele marketingclaim een excuus kan zijn voor het voeden, vergiftigen, verstikken en doden van zachte ratten in wrede en dodelijke testen”.
Van 1995 tot 2016 voerde, financierde of leverde Kellogg materialen voor dodelijke experimenten waarbij in totaal 1.213 ratten en 60 hamsters werden gebruikt. De testen op dieren dateren uit ten minste 1954, maar na het bereiken van een overeenkomst met PETA US, plaatste het bedrijf zijn nieuwe openbare beleid dat het testen van dieren verbiedt in januari 2019.
In een van de tests van Kellogg hongerden onderzoekers gedurende twee dagen ratten uit, verwijderden de helft van hun dunne darm, voedden ze met vetzuren, dwangvoeding of injecteerden ze met medicijnen, waarna ze werden gedood en ontleed.
In een ander experiment werden kregen ratten een vetrijk dieet met tarwezemelen, daarna werden ze herhaaldelijk geïnjecteerd met een carcinogeen dat darmtumoren induceerde, hen stikte en ze ontleedde.
Geen van deze experimenten om product-marketingclaims te onderbouwen is wettelijk verplicht.
PETA merkt op dat testen zoals die eerder uitgevoerd of gefinancierd door Kellogg, waarbij gewone voedingsingrediënten betrokken zijn zonder toxiciteitsproblemen, veilig kunnen worden uitgevoerd met behulp van mensen en dat talrijke dergelijke onderzoeken al zijn uitgevoerd en gepubliceerd.
Kellogg sluit zich aan bij een groeiende lijst van grote voedingsbedrijven – waaronder The Coca-Cola Company, Kikkoman, Yakult, Lipton en Ocean Spray – om nieuw beleid aan te nemen dat dierproeven verbiedt.
PETA US