Dit zegt de kleur van je urine over je gezondheid
De kleur van je urine laat zien wat je eet en drinkt, en vertelt iets over de medicatie die je neemt. Als de kleur van urine afwijkt, kan dit belangrijke informatie geven die je niet moet negeren.
De kleuren van urine
- Lichtgeel
- Geel
- Amber
- Bruin
- Rood
Bijna iedereen weet wel wat zijn of haar normale urinekleur is. Als de kleur echter noemenswaardig verandert, raken we misschien gealarmeerd. Vele kleuren geel kunnen gewoon normaal zijn. De gele kleuren variëren van bijna transparant tot donkergeel.
De kleur reflecteert wat we consumeren, en water kan dit enorm veranderen. Volgens experts overdrijf je je hydratie-regime ietwat, als je urine de kleur van water heeft. Het tegenovergestelde klopt natuurlijk ook: bij een donkergele kleur kan je wel wat meer water gebruiken.
Voeding en vitamines maken ook een verschil in kleur. Bessen, bieten en voeding met veel kleurstoffen hebben allemaal een effect. Heb je weleens een fluoriserende groene kleur gezien? Het kan zijn dat B-vitaminen zoals B2 en B12 hier de hand in hebben. Gele en oranje voeding kan leiden tot de kleuren donkergeel en zelfs oranje. Asperges maken de urine nog wel eens een beetje bruin.
Medicatie verandert de kleur ook, zoals bijvoorbeeld medicijnen voor urineweginfecties. Dit kan de urine een beetje oranje kleuren. Als je urine niet geel is, en je kunt niet bepalen waarom (medicatie, voeding, water) is het verstandig om naar de dokter te gaan. Een normale gele kleur komt van de kleurstof urobiline of urochrome. Het geel is het resultaat van dode levercellen die het lichaam verlaten.
Wat zegt de kleur van je urine
De kleuren van urine en de eventuele betekenis
- Zwart: melanoom
- Blauw/groen: urineweginfecties, pseudomonas bacteriën, medicijnen
- Donker oranje/bruin: spierschade, disfunctie van de lever, geelzucht
- Donkergeel: meestal dehydratatie
- Groen, blauw, zwart: Gal kleurstoffen, mogelijk geelzucht, giftstoffen, drugs, metabolieten, bloeding(en).
- Melkachtig: vet globules, pus, kristallen
- Oranje: licht oranje kan van voeding komen, of van medicatie en/of B-vitaminen. Een laxerend middel kan dit ook veroorzaken
- Lichtgeel: verdunde urine
- Paars: het gebruik van een catheter
- Rood/roze: voeding zoals bessen en bieten, verwonding van de nieren of urinewegen, vaginale bloeding, urineweginfecties, nierstenen, kanker, hemolytische bloedarmoede
- Geel tot amber: normaal, is afhankelijk van de concentratie van urochrome
Bloedkleurige urine
Kan het volgende indiceren
. -Een urineweginfectie
. -Nierproblemen of tumoren
. -Blaasproblemen of tumoren
. -Een vergrootte prostaat
Als de kleur bloedachtig bruin is en je hebt hard getraind, dan is dit een bezoekje aan de huisarts waard. Door zware sport kan bloed de urineweg inlekken en dit kan te maken hebben met de afbraak van bloedcellen of blaastrauma.
Schuimende urine
Schuimende urine kan duiden op een hoge concentratie proteïnen in het bloed, dit zou nierschade kunnen verergeren. Dit geldt vooral als je ook zwelling van de handen of voeten ervaart.
Melkachtige urine kan een teken van een urineweginfectie zijn, en kan ook een nare geur veroorzaken. Dit type urine kan ook veroorzaakt worden door bacteriën, kristallen, vetten, rode of witte bloedcellen of slijm.
De huisarts neemt een abnormale kleur serieus, dus bezoek de huisarts als je denkt dat de kleur niet klopt.
Gezondheidsnet