Nederland Arnhem 1 april 2008 20080401 Foto: David Rozing
Vleeskippen op transport naar slachthuis in Doetinchem zitten massaal op elkaar gestapeld in (propvolle) kratten in aanhangwagen van vrachtwagen op de parkerplaats op de a325 . Ivm de file had de chauffeur het zeil omhoog getrokken, omdat het anders te warm zou worden voor de kippen. Volgens de chauffeeur mag er volgens de wet per la 85 kilo aan vlees in, bij dit transport zaten er ongeveer 36 kippen per la, 2,3 kilo per stuk. Naar eigen zeggen staat dit bedrijf bekend om de grote hoeveelheid bewegingsruimte het geeft aan de kippen tijdens het transport. Omdat de lades niet dicht zijn aan de boven en onderkant poepen de kippen elkaar constant onder.
Er zijn regels gesteld aan het vervoeren van dieren. Iemand die dieren wil vervoeren heeft een erkenning (een soort vergunning) nodig van de minister van LNV. Daarnaast moeten de dieren voldoende ruimte hebben tijdens het vervoer en goed worden verzorgd.
De Europese Landbouwraad heeft eind 2004 een politiek akkoord bereikt over diertransport (Verordening 1/2005 van de EU). In de verordening zijn onder meer regels opgenomen voor handhavings- en controlemogelijkheden (satellietnavigatiesysteem) en worden strenge eisen gesteld aan de opleiding en de autorisatie van transporteurs (certificering). De verordening geeft verder een duidelijke verantwoordelijkheidsverdeling bij het transport waardoor een 'overtreder' beter kan worden aangewezen.
Niet alleen de transporteur maar ook de chauffeur of opdrachtgever kan worden aangesproken op het niet naleven van eisen op het gebied van dierenwelzijn. De nieuwe verordening is met ingang van 5 januari 2007 van toepassing. Er zijn speciale regels voor het vervoer van zogenaamde wrakke (zieke of gewonde) dieren.
Foto David Rozing
Bedrijven in de pluimveevleesketen houden zich nog onvoldoende aan de regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid. “Naleving van wet- en regelgeving bij ondernemers in meerdere ketenschakels schiet tekort of worden moedwillig overtreden”, zegt inspecteur-generaal Rob van Lint .
Zo hebben dieren volgens de NVWA nog te vaak een tekort aan voer en drinkwater en zijn er nog vaak te weinig zitstokken. Te weinig droog strooisel in de stallen zou tot gevolg hebben dat de dieren nog vaak last krijgen van pijnlijke zweren aan de poten. Tijdens het vangen en vervoer lopen de dieren “ernstige kans op letsel”. In slachthuizen is het risico groot dat de dieren niet goed worden verdoofd.
Op meerdere plekken in de sector ziet de waakhond een risico in de aanwezigheid van campylobacter en salmonella. Volgens de NVWA kunnen besmettingen met deze bacteriën door consumenten worden voorkomen door hygiënisch te werken en het vlees goed te verhitten, maar blijft het voorkomen van de besmetting van kippenvlees ook in de keten belangrijk.
Sector is kwetsbaar Regelgeving over antibioticagebruik wordt volgens de NVWA over het algemeen voldoende nageleefd, maar er zijn ook gevallen van niet toegestaan gebruik van antibiotica bekend. De inlichtingen- en opsporingsdienst van de NVWA zegt op basis van een analyse van opsporingsonderzoeken en signalen uit de sector dat het productiesysteem voor pluimveevlees kwetsbaar is.
Minister Schouten van Landbouw zegt dat de NVWA strenger gaat optreden. Ze wil beterschap van de pluimveesector en maakt daar binnenkort afspraken over.