Hooikoorts kwam een eeuw geleden niet voor, waarom jij nu wel snottert
HHet is weer lente! Lammetjes in de wei, bloeiende bloemen en voorzichtig blote armen. Daar wordt iedereen een stuk vrolijker van. Behalve jij dan. De eerste zonnestralen laten zich weer zien en heel Nederland pakt weer een terrasje of trekt de natuur in. Jij blijft het liefste thuis met de ramen potdicht.
Als er toch een pol naar binnen weet te glippen (en dat doen ze altijd, damn it), krijg je oneindige niesbuien, watervallen uit je ogen en een verstopte neus. Oh, en vergeet niet die ‘hoe hard ik ook jeuk, het verdwijnt niet’-jeuk. Omdat je vast geen kluizenaar wil worden: dit is wat hooikoorts precies is en wat je ertegen kunt doen.
Je bent allergisch voor stuifmeel (pollen) van bloeiende grassen, planten en bomen. Je ademt de pollen in en jouw lichaam maakt bepaalde stofjes (als histamine) aan, waardoor je die vervelende klachten krijgt. Maar hey, je bent niet de enige. Naar schatting lijdt een op de zes Nederlanders aan hooikoorts, maar niet iedereen is allergisch voor dezelfde pollen.
Dat zoveel mensen er last van hebben, is best raar als jij je bedenkt dat een eeuw geleden hooikoorts nauwelijks voorkwam. Dit zou kunnen komen door de hygiëne hypothese. Deze hypothese stelt dat door de betere hygiëne in (vooral) de Westerse wereld ons afweersysteem minder hard hoeft te werken en het immuunsysteem overdreven gaat reageren op onschuldige stoffen.
Zo kwam epidemioloog David P. Strachan erachter dat hooikoorts minder voorkomt bij kinderen die opgroeien in grote gezinnen, omdat zij daar elkaar eerder aansteken met infecties.
Waarom iemand anders wel fluitend de lente doorkomt en jij niet
Waarom jij hooikoorts hebt en iemand anders niet, is nog niet helemaal duidelijk. Misschien komt het dus doordat je als kind te weinig infecties hebt gehad en te weinig in aanraking bent gekomen met bacteriën die goed voor je zijn. Ook speelt erfelijke aanleg een rol. In de familie van iemand met hooikoorts of astma komt de allergie vaker voor. Je moet wel eerst blootgesteld zijn aan de pollen om er een allergie voor te ontwikkelen.
Wat kun je ertegen doen?
Er zijn middeltjes bij de drogist verkrijgbaar. Bij sommigen kan dat helpen. Maar bij veel mensen helpen deze dingen voor geen meter. Daarom geef ik de meest geweldige tip van je leven, iets wat ik zelf veel eerder had moeten doen: ga naar de huisarts. Door een test dan worden gekeken voor welke pollen je precies allergisch bent.
Er zijn een paar dingen die je kunnen helpen de hooikoorts iets te verzachten
- Hoe erg het ook jeukt, kom niet aan je ogen. Het is bijna mission impossible, maar ja, anders worden de klachten alleen maar erger.
- Draag een zonnebril, dan kunnen de pollen niet (of in ieder geval minder) je ogen irriteren.
- Neem een douche voor het slapen en kam of borstel vaker je haar.
- Houd de ramen zoveel mogelijk dicht.
- Was je beddengoed en stofzuig vaker!
- Blijkbaar zijn er ook soorten thee die de klachten zouden kunnen verminderen (maar dat is niet wetenschappelijk bewezen), dus drink kamille, gember en pepermunt thee.
Aanrader
Bezoek eens een goede homeopaat of acupuncturist
Bij veel mensen wordt de hooikoorts naar mate ze ouder worden trouwens steeds minder heftig. Er is dus nog hoop!
Tessa Ham