Fibromyalgie, erkenning als levenslange stoornis van centrale zenuwstelsel
Volgens onderzoeker/arts Daniel Clauw moet fibromyalgie nu erkend worden als levenslange stoornis in centrale zenuwstelsel. Fibromyalgie wordt vaak nog steeds verkeerd begrepen, ondanks dat de ziekte de meest voorkomende reumatische stoornis is -na osteoartritis.
De ziekte ontregelt het leven van patiënten
Mede door de pijnen die door het lichaam heen schieten. De pijn is afkomstig van de hersenen en het ruggenmerg.Dr. Daniel Clauw, professor anesthesiologie (University of Michigan) analyseerde de neurologische basis voor fibromyalgie en deelde zijn bevindingen op de American Pain Society Annual Scientific Meeting.
“Fibromyalgie kan gezien worden als zowel een stille ziekte als een levenslange route van pijncentralisatie en chronificatie. De meeste mensen die aan deze ziekte lijden hebben een verleden van chronische pijn die door het hele lichaam gaat. De ziekte is lastig te diagnosticeren wanneer men niet op de hoogte is van de klassieke symptomen, omdat er geen eenduidige oorzaak is en geen duidelijke tekenen.”
Multifocale pijn
Clauw legde uit dat de pijn van fibromyalgie voornamelijk afkomstig is uit de hersenen en het ruggenmerg, in plaats van uit de delen van het lichaam waarin de pijn ervaren wordt. Er is een verband met stoornissen in de manier waarop de hersenen pijn verwerken en andere sensorische informatie. Clauw zegt dat artsen het vermoeden van fibromyalgie zouden moeten hebben, wanneer patiënten multifocale pijn hebben die niet verklaard kan worden door verwonding of ontsteking.
Pijn routes door het hele lichaam zijn vereenvoudigd bij fibromyalgie patiënten en pijn kan overal voorkomen: er kan chronische hoofdpijn zijn, viscerale pijn en een sterk reageren op sensorische prikkels. Deze patiënten voelen meer pijn dan normaal: waar mensen zonder de aandoening iets beschrijven als een aanraking, betekent dit pijn voor fibromyalgie patiënten.
Opioïden: niet effectief
De oorsprong van de pijn ligt in het centrale zenuwstelsel, en daarom zijn behandelingen met opioiden of andere narcotica niet effectief. Ze verminderen de activiteit van neurotransmitters in de hersenen niet.Deze medicatie is nog nooit effectief geweest bij fibromyalgie patiënten en er is bewijs dat opioiden zelfs de klachten verergeren.
Clauw adviseert artsen om meer over te gaan op behandelingen met gabapentinen, trycyclica en serotonine heropnameremmers en dit in combinatie met cognitieve gedragstherapie, beweging en stressreductie.
“Soms vraagt behandeling om een simpele en goedkope methodiek. Het grootste doel van behandeling zou een verbeterd functioneren moeten zijn. Een groot deel van de patiënten ondervindt verbetering in de symptomen en een leefbaar leven met de juiste aanpak en non-drugs behandelingen”.
Bron: American Pain Society (APS)