Drie gouden tips voor burn-out preventie
Heb je burn-out klachten? Let op patronen van je aanpassen aan anderen en denken te moeten, want daar kun je je energie-huishouding negatief mee beïnvloeden. Als je je aanwent om regelmatig stil te staan bij jezelf en te voelen, kun je een burn-out voorkomen of ervan herstellen. Hoe werkt dit?
Burn-out betekent letterlijk ‘opgebrand’. De energie is op. Het vuur is uit. Waar je ooit veel energie had, of in elk geval genoeg om je taken te vervullen zonder uitgeput te raken, is er nu een grens overschreden. De reserves zijn op. De batterij is leeg.
Burn-out gaat over energie
Wat we doen kost energie óf het geeft energie. Als we na zaken die energie kosten ook dingen doen waar we energie van krijgen, laadt de batterij weer op. Om een burn-out te voorkomen of ervan te herstellen, is één van de belangrijkste aspecten waarop je moet letten je energie-huishouding.
Burn-out gaat over verantwoordelijkheid en grenzen
Wie krijgt een burn-out? Meestal degene die hulpvaardig is, die hart voor de zaak heeft en kwaliteit wil leveren. Herken je dat je vaak moeite hebt om je grenzen aan te geven en zeg je niet makkelijk ‘nee’? Komen extra (zorg)taken nogal eens bij jou terecht? Dan kan de balans tussen energie geven en krijgen verstoord raken. Herken je dat?
Hooggevoeligheid en burn-out
Ben je hooggevoelig, merk je dat je snel overprikkeld raakt? Vaak moe bent? Energie verliest aan situaties, zoals conflicten of lange vergaderingen, of aan (groepen) mensen? Het is belangrijk om te leren goed bij jezelf te blijven. Bij je eigen gevoel en innerlijk weten of je iets wel wilt en of het wel goed voor jou is.
Herstel de energie-balans
Het is belangrijk om je energie-balans te onderzoeken en herstellen. Ik heb in 2002 zelf een burn-out gehad, ik heb doorleefd hoe het is om over je grenzen te gaan en weet ook hoe je weer kunt herstellen. En ik heb geleerd hoe je kunt voorkomen dat je na een tijd weer uitvalt met burn-out klachten.
Ik geef je drie tips die mij hebben geholpen. Ik ben zelf hooggevoelig en weet na jarenlang zoeken en uitproberen precies wat wel en niet werkt. Hopelijk helpen deze tips jou ook.
Mijn 3 gouden tips voor burn-out preventie
Tip 1: Maak jouw persoonlijke energie-balans op
Deze oefening geeft je inzicht en helpt om gezondere keuzes te maken. Maak twee kolommen, schrijf in de ene kolom alles op wat jou energie kost, in de kolom ernaast zet je de dingen die jou energie geven.
Kijk naar het resultaat. Wat zegt het jou? Doe je genoeg dingen die energie geven? Kun je energie-vreters schrappen?
Tip 2: Sta regelmatig stil en voel in je lichaam
Te vaak gaan we maar door. We slaan geen acht op de signalen die ons lichaam geeft. We moeten dit, we moeten dat. Totdat het niet meer gaat.
Om een (nieuwe) burn-out te voorkomen moet je leren voelen hoe situaties je energie-niveau beïnvloeden. Kijk elke avond terug op de dag. Wat gebeurde er, hoe voelde je je? Wat deed het met je energie?
Tip 3: Leer luisteren naar je gevoel en intuïtie
Adem rustig in, en adem rustig uit. Richt je aandacht op de stilte van binnen. Word je innerlijke ruimte gewaar. Hier kun je zíjn. Hier wéét je dingen. Leer erop te vertrouwen.
Stilstaan bij je gevoel en je innerlijke ruimte opzoeken is belangrijk, doe het dagelijks! Je kunt het ook doen als je in de trein zit of in de wachtkamer of als je in de rij staat.
Als je eerst voelt en daarna pas verder gaat met je acties, heeft wat je doet een nieuwe uitstraling. Een andere energie. Probeer het maar uit!
Auteur: Lusanne Hogeweg,