Artificial Intelligence

De nieuwe betaalpas kan elektromagnetische straling geven

Oudere bankpassen worden automatisch vervangen door een wereldpas. Een pas waarmee kleine én grote bedragen contactloos betaald kunnen worden op steeds meer plekken in binnen- en buitenland. De pas is voorzien van Radio Frequency Identification (RFID). Een techniek van een vorm van identificatie die gebruik maakt van radiogolven die elektromagnetische velden (of straling in de volksmond) geven.

Hoe werkt de nieuwe pas
De nieuwe betaalpas is niet geactiveerd na het opsturen en moet door de ontvanger geactiveerd worden. Elke bank stuurt na vijf jaar met de post een andere pas en juni 2018 is dit een pas voor mij geworden om ook contactloos te betalen. De pas moet geactiveerd worden door in te loggen bij de desbetreffende bank en ontvangt een activeringscode op de mobiel. Na invoeren van de activeringscode is de pas geactiveerd.

Hoe ziet een betaalpas met RFID-chip eruit?
Op de pas staat het wifi symbool. Dit wifi symbool geeft aan dat er naast het pinnen, contactloos betaald kan worden wanneer het logo voor contactloos betalen op de betaalautomaat staat aangegeven en wanneer de pas geactiveerd is. De ongevraagde service die de RFID biedt is te weigeren, maar de RFID zit dan nog steeds in uw pas en zendt signalen uit.

Hoe werkt de techniek bij het gebruik van een NFC-chips?
De betaalpas maakt naast de magneetstrip gebruik van een NFC-chip (Near Field Communication), die draadloos communiceert en ‘contactloze’ transacties mogelijk maakt. NFC is een draadloze manier om kleine hoeveelheden informatie uit te wisselen binnen een straal van 10 centimeter. ze zenden meestal met een interval hun ID uit. De chip in je pas of mobiel communiceert met een ander NFC-apparaat, zoals betaalsystemen, of smartphones. Als er een WIFI symbool staat op de bankpas zit dan zit er, behalve de chip om te pinnen, een RFID-chip (of tag) voor contactloos betalen in.

Een RFID-tag is een minuscule chip die een identificatiecode bevat en op afstand kan worden uitgelezen. In zekere zin is RFID de geavanceerde opvolger van de streepjescode . De chip is een spoel met een antenne. De spoel is om zelf in de betaalpas stroom op te wekken (metalen dun draadje dat rondom de chip loopt). De antenne is om gegevens te verzenden (kleiner dan de pin-chip en vaak vierkant). In fel tegenlicht is de chip, antenne en spoel te zien in de betaal pas.

Deze spoelvormige antenne heeft 2 doeleinden: het ontvangen en verzenden van informatie d.m.v. een hoogfrequent signaal en het voeden van de chip met behulp een laagfrequent, door inductie opgewerkte wisselstroom.

Elektromagnetische velden
Van elektromagnetische velden (straling) weet anno 2018 niemand officieel wat elektromagnetische velden doen met een lichaam. Officieus weet ik uit ervaring nadat we jaren onder een kerktoren hebben gewoond en waar de bundels van de 900 MHZ en 1800 MHZ antennes gericht op onze woning stonden met een afstand van 200 meter, je daardoor een heel heel ander toekomstbeeld krijgt.

Mensen die in ons land al elektrogevoelig zijn gemaakt door het draadloze beleid van onze overheid en de gezondheidsraad (die alleen maar onderzoeken accepteren die zeggen dat het gebruik van radiogolven naast een opwarmeffect, geen schade aan een lichaam geven), krijgen een betaalpas in huis die werkt op radiogolven (hoogfrequent) en ELF velden (laagfrequent).

Wat doet dit met de elektrogevoelige die de woning hebben afgeschermd tegen deze velden van buiten of van de buren. Kaatsen deze geringe velden van de betaalpas tegen de muren die afgeschermd zijn met stralingswerende verf (Y-Shield) en blijven ze rondzweven als een ping-pong bal? Of worden de elektromagnetische velden versterkt in de veilige woning? Elektrogevoelige mensen worden in het dagelijkse leven al veel en ongevraagd bestraald en door deze betaalpas ook nog eens in de eigen woning?

Vraag
Maar wat doet een geactiveerde pas in een woning? Kaatst het de straling terug doordat de muren behandeld zijn met afgeschermde verf? Word ik zieker in mijn eigen woning? Ik besluit dit te vragen.
Na een langdurend keuzemenu krijg ik een echte stem maar ze begrijpt er weinig van. Het antwoord is dan ook: “dan gooit u de betaalpas toch weg”.

Ontevreden over dit antwoord vul ik bij het hoofdkantoor van de bank een antwoordformulier in met de vraag: ”Kan ik als elektrogevoelige zonder smartphone wel gebruik maken van een wereldpas die ik ongevraagd krijg? Wat is de techniek dan van de nieuwe wereldpas. NFC is een contactloze communicatiemethode die gebruik maakt van 13,56 MHz. waar ik ziek van wordt. Wordt dit gebruikt in de nieuwe pas? Is dan na activering van de pas van mijn man, mijn afgeschermde woning niet meer veilig”?

Antwoord
“Het antwoord van specialisten is: de NFC van de pas is ‘passief’*. D.w.z. dat er pas sprake zal zijn van NFC communicatie als zender en ontvanger bij elkaar komen, als de pas dus daadwerkelijk contactloos zal worden gebruikt. Wordt de pas niet gebruikt dan zal er dus ook geen sprake zijn van enige overdrachtsfrequentie”.

Passieve chips
NFC is een passieve chip, de energie die nodig is voor een transactie wordt geleverd door de lezer, zoals de betaalautomaat in de winkel of het OV-poortje. Passieve RFID-tags beschikken over een kleine batterij die ze in staat stelt om na contact, informatie over een afstand van enkele centimeters tot maximaal vijf meter te versturen.

Er zijn zelfs volledig actieve RFID-chips met een batterij die zelf spontaan signalen afgeven. Op die manier kunnen geen grote afstanden worden overbrugd maar slechts enkele centimeters tot maximaal vijf meter. Het bereik hangt mede af van de gebruikte frequentie waarbij hoge frequenties een groter bereik hebben. Frequenties die veel gebruikt worden zijn:

-Low Frequency (LF) 125 kHz

-High Frequency (HF)13,56 MHz

-Ultra High Frequency UHF) 860 tot 950 MHz

-Microwave 2,45 GHz

Andere nadelen
Naast het gegeven dat een RFID-chip elektromagnetische straling veroorzaakt zijn er meer nadelen namelijk:

-het weggooien van verpakkingsmateriaal met  een RFID-chip is chemisch afval wat de niet te recyclen is;

-een RFID-chip kan medische apparatuur op afstand verstoren.

Anti-skimm hoes of een beschermend metalen doosje
Een speciale portemonnee, hoesje of aluminium passenhouder waar het elektromagnetische veld van buiten niet bij de passen kunnen komen en dus het signaal van de passen er ook niet uit kunnen. Zolang het munt- en papiergeld nog bestaat is dit wel een omslachtige manier om te betalen.

Bronnen

https://maudoortwijn.com/2017/07/05/ook-in-uw-bankpas-zit-waarschijnlijk-rfid/

https://www.inotec.nl/producten/rfid-etiketten/?gclid=Cj0KCQjwuuHdBRCvARIsAELQRQHuGf9lB90cahKyIG_f_N-Yi_nSjhvtygefXWyhPl_ycIybHwXA948aAg6WEALw_wcB

https://computerworld.nl/security/73461-wat-is-rfid

https://nl.wikipedia.org/wiki/Radio-frequency_identification

https://www.tottadatalab.nl/2017/12/20/radio-frequency-identification-rfid/

Ria Lurvink-Luttikhold
Stralingsleed.nl

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button