Vrouwelijke eitjes voor het eerst in lab gekweekt
Er is een belangrijke doorbraak gemaakt in het onderzoek naar buitenbaarmoederlijke bevruchting. Wetenschappers zijn erin geslaagd het proces waarbij eitjes in de baarmoeder rijpen, buiten het lichaam na te bootsen.
Voor het eerst zijn vrouwelijke eitjes die geschikt zijn voor bevruchting opgekweekt in een laboratorium. Bij de methode worden stukjes uit de eierstokken gebruikt. Het is een stap verder dan ivf (in vitro fertilisatie) en heet ivm (in vitro maturatie)
Er wordt nu verder onderzoek gedaan naar hoe gezond de eitjes zijn en hoe de techniek verbeterd kan worden. ,,Als we kunnen aantonen dat deze eitjes normaal zijn en kunnen uitgroeien tot embryo’s, dan zijn er veel mogelijkheden voor behandelingen”, zei onderzoeksleider Evelyn Telfer van de universiteit van Edinburgh tegen de krant The Independent.
De methode kan vrouwen helpen die geen normale ovulatie hebben of onvruchtbaar zijn en daardoor niet in aanmerking komen voor ivf, waarbij rijpe eitjes worden uitgehaald en in het laboratorium bevrucht met sperma. Ook kan het helpen de vruchtbaarheid van kankerpatiënten te behouden. De onderzoekers zeggen dat het voor vrouwen in de overgang ook mogelijk kan zijn om op deze manier nog in verwachting te raken, al is de kans op het vinden van een stukje eierstok dat genoeg bruikbare eicellen bevat kleiner. Of dat alles echt mogelijk zal zijn, kan nog niet gezegd worden, zegt Telfer.
Er zijn veel ethische vragen te beantwoorden bij dit onderzoek en het kan nog jaren duren voordat deze methode beschikbaar is in vruchtbaarheidsklinieken, zeggen de onderzoekers.
Onderzoek stap voor stap
Om het onderzoek inzichtelijk te maken is hier een kort overzicht van hoe het in zijn werk is gegaan.
Stap een:
Hele kleine, onvolgroeide menselijke eitjes met eierstokweefsel zijn in een substantie geplaatst in een laboratorium, waarin ze beginnen te ontwikkelen.
Stap twee:
Na de eerste ontwikkelingen zijn de eitjes gegroeid en dubbel zo groot geworden als ze oorspronkelijk waren. De eitjes worden gescheiden van het ovariële follikel, zodat de eitjes zelfstandig verder kunnen groeien en ontwikkelen.
Stap drie:
De eitjes en de nieuwe, ontwikkelde cellen daar omheen worden verwijderd van de substantie en ondergaan nu verder onderzoek.
Robyn Samsom