Interview met huisarts Jan Vingerhoets over het hoger beroep bij de Raad van State over de Ivermectine-boetes
In deze aflevering van Indepen News wordt huisarts Jan Vingerhoets geïnterviewd door jurist mw. mr. Maria-Louise Genet over het hoger beroep dat binnenkort zal dienen bij de Raad van State. Dit is een vervolg op een eerdere opname van 1 mei 2024: https://indepen.eu/jacht-op-huisartsen-ethiek-bezwijkt-onder-bureaucratie/
Kort gezegd komt het erop neer dat huisarts Jan Vingerhoets (en een aantal andere artsen) een boete heeft/hebben gekregen van de Inspectie (IGJ) omdat zij aan patiënten Ivermectine hebben voorgeschreven als geneesmiddel tegen Covid-19. De Inspectie is van mening dat de artsen dat niet hadden mogen doen omdat het off label voorschrijven van dit middel in casu niet zou zijn toegestaan. Dat is zeer opmerkelijk te noemen aangezien 50-90% van alle recepten off label wordt voorgeschreven.
Bron: Medisch Contact 2010: https://www.medischcontact.nl/actueel/laatste-nieuws/artikel/off-label-voorschrijven-1
Voor de meeste mensen zal niet helemaal duidelijk zijn hoe dit soort zaken in de praktijk nu precies in zijn werk gaat. Reden om huisarts Jan Vingerhoets een aantal vragen te stellen zodat dit daarna wel helder is voor de kijkers van Indepen News.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
Wie is huisarts Jan Vingerhoets?
Wat is Ivermectine en waarvoor wordt het normaal gesproken gebruikt?
Wanneer is dit geneesmiddel ontdekt en hoe lang wordt dit geneesmiddel al ingezet?
Waarom heeft het in 2015 de Nobelprijs gewonnen voor een van de meest veilige medicijnen en hoe vaak is dit middel überhaupt voorgeschreven sinds 1975?
Wat is off label use?
Wat moeten we daar onder verstaan en hoe werkt dat in de praktijk?
Hoe vaak komt dit voor en is dit uitzonderlijk te noemen of juist niet?
Waarom worden medicijnen eigenlijk zo vaak off label voorgeschreven?
Hoe zat het dan eigenlijk met off label use en de corona-injecties?
En hoe zit dat eigenlijk met het voorschrijven van corona-injecties aan zwangere vrouwen?
Wat is informed consent? Wat moeten we daar onder verstaan en hoe werkt dat in de praktijk?
Wat is compassionate use?
Hoe vaak komt dat voor en hoe verhoudt dat zich tot off label gebruik?
Waarom kan er in het geval van Ivermectine helemaal geen sprake zijn van compassionate use terwijl daar wel (bewust?) verwarring over werd gezaaid door de toenmalige minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers? Hoe gaat het nu eigenlijk met de patiënten die Ivermectine op advies van deze artsen gebruikt hebben? Zijn ze opgeknapt van de behandeling? Hoe verhoudt het spanningsveld zich tussen het beperken van de autonomie van de arts om off label medicijnen voor te kunnen schrijven en de Eed van Hippocrates? Wat is het lex certa beginsel en hoe staat dat in verhouding tot het uitschrijven van bestuursrechtelijke boetes zo lang de wet niet duidelijk is?
In hoeverre is het kwalijk te noemen dat een eerdere bestuursrechter geen spoedeisend belang zag in de vraag van de artsen waarin zij vroegtijdig om verduidelijking van de wet vroegen?
Wat is de aanleiding voor het hoger beroep in deze zaak en waar gaat deze rechtszaak nu eigenlijk precies over en hoe groot is de kans dat deze zaak in hoger beroep alsnog gewonnen wordt?
Wat betekent dit voor medemenselijkheid en wat heeft deze zaak emotioneel met huisarts Jan Vingerhoets gedaan?
Mocht je deze uitzending interessant vinden en met je medemens willen delen, zet de linkjes dan op je social media en kom naar de zitting op vrijdag 1 augustus 2025 om 11.00 uur bij de Raad van State Kneuterdijk 22 Den Haag om deze dappere arts een steuntje in de rug te geven. Dat wordt enorm gewaardeerd aangezien deze zaak van groot maatschappelijk belang is.
https://x.com/indepen_media/status/1946473947924770976?s=48&t=fWpwDD-sRXBlNl7Arllnfg https://indepen.eu/huisarts-jan-vingerhoets-in-hoger-beroep-bij-raad-van-state/