Columns

De gevaren van amalgaam vullingen

Nog niet zolang geleden was het de gewoonste zaak van de wereld dat je tandarts de gaatjes in je kiezen vulde met amalgaamvullingen. Miljoenen Nederlanders lopen nog steeds rond met oude amalgaamvullingen in hun mond.

Al sinds 1830 worden amalgaamvullingen veel gebruikt als vulmiddel in tanden en kiezen, want het heeft tandtechnisch gezien diverse voordelen : het is relatief goedkoop, blijft jarenlang goed op zijn plaats zitten, het slijt bijna niet en het veroorzaakt vrijwel nooit allergische reacties.

Amalgaamvullingen zijn verre van ‘onschuldig’, want ze bestaan voor ongeveer 50% uit kwik, een zwaar metaal dat zeer schadelijk is voor de gezondheid.

Amalgaamvullingen geven doorlopend een kleine concentratie kwik af aan je lichaam
De hoeveelheid kwik waaraan je op die manier dagelijks blootgesteld wordt hangt uiteraard af van hoeveel amalgaamvullingen je hebt.

Gemiddeld genomen krijgen mensen met amalgaamvullingen dagelijks zo’n 3 tot 7 microgram kwik in hun lichaam, maar dit kan oplopen tot wel 100 microgram per dag. Daarnaast kan de afgifte van kwik verhoogd worden als je bijvoorbeeld hete dranken drinkt, kauwgom kauwt of met je tanden knarst

Een doorlopende blootstelling aan kwik leidt tot:

  • Chronische kwikvergiftiging. In het algemeen zijn chronische metaalvergiftigingen veel minder makkelijk te herkennen, mede omdat de symptomen die hiermee gepaard kunnen gaan vaak voorkomen en ook op een andere aandoening kunnen duiden. Mensen die een chronische kwikvergiftiging hebben kunnen last hebben van bijvoorbeeld vermoeidheid, chronische hoofdpijn of migraine, spijsverteringsproblemen, schimmelinfecties en allergieën .
  • Verhoogd risico op kanker. Aan de hand van dierproeven en epidemiologisch onderzoek is aangetoond dat het zeer aannemelijk is dat kwik kankerverwekkend is en het menselijk lichaam schade toebrengt (Omura et al.,1996)
  • Meer kans op Candida infecties en diabetes. Wetenschappers hebben ontdekt dat er een sterk verband bestaat tussen amalgaamvullingen en Candida infecties (o.a. Blomgren et al., 2006), en sommige experts vermoeden zelfs dat amalgaamvullingen de insulinegevoeligheid kunnen aantasten waardoor het risico op diabetes groter wordt.

Vanaf 1 juli 2018 is het gebruik van amalgaamvullingen in de EU verboden bij kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

De voordelen van vervangen:
Amalgaamvullingen kunnen je tanden en kiezen ook grijs laten doorschemeren. Door amalgaam te vervangen door een composiet dat wit is kun je dit voorkomen.

Je hebt minder kans op gaatjes omdat het witte composiet hecht aan het tandbeen. Amalgaam hecht niet waardoor er een ruimte kan ontstaan waar bacteriën zich kunnen nestelen.

Amalgaam verwijderen
Het verwijderen van een amalgaamvulling dient zorgvuldig te gebeuren, Tandarts Mascha Koster zorgt ervoor dat het vervangen op een zo pijnloos mogelijke en verantwoorde manier gebeurt.

Ook als je geen tandartsverzekering hebt kun je bij ons terecht .
Een gemiddelde vulling kost ongeveer 75 EURO.

Wanneer je een afspraak maakt bij Mascha Koster
Via Alwareness krijg je een periodieke controle GRATIS.

Ga voor meer info en het maken van een afspraak naar www.tandartsmascha.nl/020-6738007

 

 

Toon meer

Related Articles

2 Comments

  1. Ik begrijp niet hoe mensen kunnen denken dat kwik schadelijk is en als het in een vulling zit het ongevaarlijk zal zijn. Verwijderen van amalgaam moet wel goed gebeuren want anders komt bij het verwijderen en vervangen van amalgaam nog meer kwik vrij. En let goed op wat je dan in je mond stopt.

    Ik zou daarvoor echt zoeken naar een biologische tandarts via de http://www.nvbt.nl webste. Die letten daar extra goed op en hebben vaak ook extra apparatuur om je te beschermen. Zoals speciale afzuiging etc. die een gemiddelde tandarts niet heeft. Ik kwam uit bij http://www.tandartspraktijkberghuis.nl

    Aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button